Geldautomaat Akersloot sluit wegens risico plofkraak

3764

AKERSLOOT – In de afgelopen periode zijn plofkraken bij geldautomaten een steeds vaker voorkomend fenomeen geworden. Uitkomst van de veiligheidsanalyse van Rabobank Noord-Kennemerland is dat het risico met betrekking tot de geldautomaat in Akersloot te hoog wordt geacht. De directie van de bank ziet zich daarom genoodzaakt om deze automaat aan het Churchillplein per vrijdag 19 mei te sluiten.
 
Afweging inzake sluiting
Over het besluit heeft de directie van de bank overlegd met o.a. burgemeester Toon Mans, Rob Dekker als vertegenwoordiger van de dorpsondernemers en Gerard Steenman namens de Dorpsraad Akersloot. Zij begrijpen het veiligheidsrisico. Dit heeft onder meer te maken met de directe nabijheid van omwonenden aan de Akerhof. Ook met een aantal van deze bewoners is gesproken.
 
Continue veiligheidsanalyse Het onderwerp plofkraken houdt alle banken en dus ook Rabobank Noord-Kennemerland zeer bezig. De risicoanalyse is een continu proces. Voor de overige geldautomaten van de bank gelden op dit moment nauwelijks beperkingen. Alleen de automaat bij het bankkantoor in Heiloo is ‘s nachts van 0.00 tot 6.00 uur niet te gebruiken. Dan is het voorportaal waar deze automaat zich bevindt gesloten.
 
Plofkraken
Een plofkraak is een misdaad waarbij een een geldautomaat tot ontploffing wordt gebracht, waarna de bankbiljetten kunnen worden meegenomen. De criminelen laten een brandbaar gas zoals acetyleen in de automaat lopen nadat zij de openingen in het apparaat met kit hebben gedicht. Het gas in de automaat wordt tot ontploffing gebracht, waardoor het papiergeld vrijkomt.
 
Er kan bij de werkwijze van criminelen een onderscheid worden gemaakt tussen de zogenaamde professionelen en de amateurs. Amateurs richten vaak enorme (bouwkundige) schade aan zonder dat ze toegang krijgen tot de kluis van de geldautomaat. Een vakkundige kraker weet exact hoeveel gas er gebruikt moet worden, welk gas (of combinatie van gassen) gebruikt moet worden en wat de meest gunstige plek in de geldautomaat is om het gas in te voeren. Hierdoor zal er een afgemeten explosie plaatsvinden die uitsluitend de kluisdeur ontwricht, waardoor de geldcassettes weg te nemen zijn. Het risico is dusdanig dat bij een plofkraak ook de appartementen boven de pinautomaat getroffen worden met alle gevolgen van dien.
 
Pendelbus om toegang tot contant geld te handhaven
Voor de bewoners van Akersloot betekent de sluiting dat contant geld pinnen lastiger wordt. De Rabobank vindt dit heel vervelend en neemt maatregelen om de inwoners te helpen. Vanaf zaterdag 20 mei zet de bank een pendeldienst in. Zeven dagen per week, twee keer per dag (om 10.00 uur en 15.00 uur) rijdt er een busje naar Limmen zodat mensen daar kunnen pinnen. Inmiddels heeft de bank bij de gemeente Castricum een traject in gang gezet voor het plaatsen van een ‘pinbox’, te plaatsen op afstand van woonhuizen.
 
Maandag 22 mei informatiebijeenkomst in Café de Vriendschap
Directievoorzitter Ugur Pekdemir: “Wij snappen dat deze beslissing voor de mensen uit Akersloot onverwacht is. Ik heb vurig gehoopt deze beslissing niet te hoeven nemen, maar de veiligheid van mensen staat bij mij op de eerste plaats. Heeft u als bewoner of ondernemer uit Akersloot vragen? Kom dan maandag 22 mei om 19.00 uur langs bij Café De Vriendschap. Daar zullen we het besluit van de bank toelichten en vragen beantwoorden.”