Ambulance Noord-Holland Noord

Op deze pagina vindt u informatie over de ambulancedienst in Noord-Holland Noord.

 

Akersloot valt onder de regio Noord-Holland Noord. Onder deze regio valt het gebied van Castricum/De Rijp tot en met Texel. Het regionummer is 10. Dit getal is de kenmerk van de regio, maar staat ook op alle voertuigen om de herkenbaarheid bij interregionale inzetten te vergroten. Op ambulances wordt dit weergegeven door eerst de regio (10) en dan het voertuignummer, bijvoorbeeld 10-182.

 

Noord-Holland Noord kent 2 ambulance diensten:

 • Ambulancezorg van Veiligheidsregio Noord-Holland Noord
 • Witte Kruis (Ambulancedienst in Kennemerland)

Noord-Holland Noord werkt samen met de ambulancedienst Kennemerland.

 

In Noord-Holland Noord zijn er 9 ambulance posten om ervoor te zorgen dat een ambulance binnen de gestelde tijd van 15 minuten aanwezig kan zijn op de plek van een incident.

 • Alkmaar Noord
 • Alkmaar Zuid
 • Den Burg (Texel)
 • Den Helder
 • Hoogkarspel
 • Noord-Scharwoude
 • Schagen
 • Wieringerwerf
 • Wognum

Om een urgentie van een melding aan te geven word er in Noord-Holland Noord de letters A & B gebruikt voor de ambulance.

Achter de A word er aangegeven hoe hoog de urgentie is:

 • A1 Hoogste prioriteit voor een ambulance om op een adres te komen. Hierbij mogen de hulpverleners gebruik maken van geluid & lichtsignalen.
 • A2 Mindere prioriteit voor een ambulance om op een adres te komen. Hierbij mogen de hulpverleners geen gebruik maken van geluid & lichtsignalen.
 • B  Besteld vervoer. De ambulance moet iemand naar het ziekenhuis vervoeren omdat de patiënt zelf geen gebruik kan maken van een taxi.

Bij de B rit is er geen onderverdeling in 1 & 2 zoals dit wel het geval is bij een A rit.

 

Buiten de reguliere ambulance zijn er ook een aantal speciale soorten ambulances of diensten aanwezig in Noord-Holland Noord.

 • Huisarts.
 • Rapid Responder.
 • Officier van Dienst (OVD-G)
 • MMT oftewel de LifeLiner.
 • SIGMA.
 • AMBU-Team

 

Huisarts. 
De huisarts kan ook in een ambulance lijkend voertuig gereden worden, waarbij de huisarts door een chauffeur in ambulanceuniform snel ter plaatse kan worden gebracht. De huisartsenauto kent een beperkte uitrusting: een spoedkoffer en een AED.

 

Huisartsambulance & Ambulance uit de Regio Noord Holland Noord bij een inzet in Uitgeest. Foto: 112-uitgeest.nl


Rapid Responder
In Noord-Holland Noord zijn er een aantal Rapid Responders actief. Hieronder vallen de ambulancedienst die worden ingezet bij evenementen. Ook kent de regio een aantal motorambulances. Deze voertuigen zijn snel ter plaatsen en hebben de apparatuur die ambulanceverpleegkundige normaliter mee naar binnen neemt.

 

Officier van Dienst Geneeskunde (OVD-G)
De Officier van Dienst Geneeskunde is een ambulanceverpleegkundige met een aanvullende opleiding. Hij of zij komt bij incidenten met meerdere ambulances ter plaatse en heeft de leiding over de inzet.

 

MMT. 
MMT staat voor Mobiel Medisch Team of traumateam. Deze hebben de beschikking over 1 van de 4 LifeLiners oftewel traumahelikopter. In Noord-Holland Noord is de LifeLiner 1 werkzaam. Deze is niet alleen specifiek voor Noord-Holland Noord maar zijn werkzaam in Noord-Holland, Noord-Utrecht; Flevoland en Texel. Het team bestaat uit een arts (meestal een anesthesioloog of traumachirurg), een piloot en een verpleegkundige. De arts is opgeleid om spoedeisende hulp te verlenen buiten het ziekenhuis in alle omstandigheden.

Het MMT vult de reguliere ambulancezorg aan met medisch-specialistische kennis en handelingen. De aanvulling vindt vooral plaats op gebied van de zogenaamde ABC: patiënten met een bedreigde luchtpijp (Airway), ademhaling (Breathing) of bloedsomloop (Circulation).

Wanneer de LifeLiner 1 niet kan vliegen door slecht weer of andere omstandigheden hebben ze de beschikking over een busje.

Het MMT-voertuig is alleen ingericht voor het vervoer van de MMT-leden en het materiaal. Er zit geen brancard in waarmee een patiënt kan worden vervoerd, zoals bij een normale ambulance.  Naast de verschillen in uitrusting is er ook een beperkt verschil in werkwijze. Zo heeft de chauffeur, in tegenstelling tot de piloot, ook een verpleegkundig-assisterende opleiding genoten. Hierdoor kan hij bij een inzet ook bepaalde medische handelingen verrichten.

 

SIGMA
SIGMA oftewel Snel Inzetbare Groep ter Medische Assistentie  zijn vrijwilligers van de geneeskundige eenheid van het Rode Kruis met een speciale opleiding. Het SIGMA-team bestaat uit een coördinator, chauffeur en zes SIGMA-leden.  Het SIGMA-team bezit een opblaasbare tent. De tent wordt gebruikt als gewondennest waar gewonden worden verzameld, behandeld en op urgentieklasse ingedeeld (triage). Het SIGMA-team heeft bij een grote calamiteit als taak om de tent op te zetten en de professionele hulpverleners te ondersteunen bij de behandeling van slachtoffers. Ook bewaken de SIGMA-leden de gestabiliseerde slachtoffers die wachten op vervoer. SIGMA wordt vooral ingezet bij grote incidenten waar veel hulp nodig is.

 

AMBU-Team.
Het AMBU-Team is een groep van twee ambulanceverpleegkundigen en twee ambulancechauffeurs die worden ingezet als onderdeel van een Geneeskundige Combinatie wanneer de reguliere (spoedeisende) medische hulpverlening bij een groot ongeval of een ramp niet toereikend is. Het doel van de Geneeskundige Combinatie is het redden van levens in een rampgebied door slachtoffers zoveel mogelijk stabiel te maken voordat ze per ambulance vervoerd kunnen worden naar een traumacentrum of de Spoedeisende Eerste Hulp (SEH) van een gewoon ziekenhuis.

 

 

 

© 112-Akersloot.nl